Natuursteen voor een grafzerk is een duurzame en esthetische keuze. Net zoals alle materialen die weer en wind trotseren, moet je ze goed onderhouden. Dat hoeft niet veel geld te kosten, maar elke steensoort vraagt wel een specifieke aanpak. We geven enkele onderhoudstips voor grafzerken uit graniet en blauwe hardsteen.
De voor- en nadelen van graniet
De meerderheid van de grafstenen wordt uit graniet gemaakt. Dit materiaal verdraagt een stevige reinigingsbeurt met een neutraal reinigingsmiddel. Maak een sopje met warm water en gebruik een vod of spons om aan te brengen. Een schuurspons gebruik je beter niet om krassen in de natuursteen te voorkomen. Het vuile sop verwijder je met een aftrekker en de grafsteen oogt als nieuw.
Blauwe hardsteen reinigen
Blauwe hardsteen kan tegen stootje. Schuur dus gerust met een borstel het steenoppervlak af. Ook hier volstaat een neutraal reinigingsmiddel. Geribbelde blauwe steen herstel je in zijn ruwe schoonheid met een staalborstel. Als je niet vies bent van wat handarbeid tenminste. Klaar je graag sneller de klus? Een hogedrukreiniger kan het reinigingsproces versnellen.
Gebruik het juiste product
Belangrijk is dat je het juiste reinigingsproduct gebruikt. Sommige producten kunnen namelijk de kalk in de grafsteen oplossen of de metalen verbindingen doen roesten. Daardoor kan de steen barsten. Als je twijfelt, vraag je beter advies aan een expert.
Hoe vaak reinig je een grafzerk?
Vuil is op de ene grafzerk zichtbaarder dan op de andere. Dat heeft te maken met de glansgraad en de kleur van de natuursteen. Vuil hecht zich ook anders naargelang de porositeit van een zerk. Een algemene richtlijn: reinig de grafzerk 1 à 2 keer per jaar. Met een poetsbeurt in het voorjaar en in het najaar zit je zeker goed. Plan ze wel tijdig, want sommige steden en gemeenten laten in de week voor Allerheiligen geen schoonmaak toe.
Heb je vragen over het onderhoud van een specifieke grafzerk? Contacteer ons voor persoonlijk advies.